Utasbiztosítási kiegészítések

Sokan nem tudják, de egy utasbiztosításhoz is lehet kiegészítő biztosításokat kötni - bár nem olyan széles körben, mint a többi biztosítás típushoz. Ezek a kiegészítők közül pár általános, pár pedig kifejezetten egyes utazástípusokhoz szolgál.

Ezekbe nem tartoznak bele az olyan speciális utasbiztosítások, mint a külön erre célra összeállított síbiztosítás, búvárbiztosítás, vadászbiztosítás, vagy hegymászó biztosítás. A kiegészítő szolgáltatások igénybe vétele szinte mindig pénzbe kerül, ugyanakkor az áránál adott esetben jóval komolyabb anyagi károktól véd meg, így minden utazásnál egyénileg állítsuk össze az utasbiztosítási csomagot. Ebben sokat segíthet egy internetes utasbiztosítás kalkulátor.

Az általános kiegészítőkhöz tartozik az 24 órás asszisztencia szolgálat és a jogsegély biztosítás (ezek az Aegonnál ingyenesen járnak minden utasbiztosítás mellé). Ezeket bármilyen utazás során igénybe vehetjük, elvégre bárhol könnyedén kerülhetünk olyan helyzetbe, ahol szükségünk lehet rá. Az asszisztencia egy, a nap 24 órájában ingyenesen hívható telefonvonalat jelent, ahol magyar nyelven állnak a szolgálatunkra. Általában eltévedés esetén szokás segítségüket kérni, de a biztosító tájékozott munkatársai szinte bármilyen problémában tudnak segédkezni: merre van egy autószerelő, milyen szabályok vonatkoznak az adott ország autópályáira, de az adott ország hatóságaival is fel tudják venni a kapcsolatot baj esetén. A jogsegély biztosítás nem csak jogi tanácsokkal és szabályismertetéssel lát el minket ha bajba kerülnénk, hanem a jogi procedúrák költségeit is fizeti egy bizonyos pontig, és képes olyan jogi képviselőt ajánlani, aki már tapasztalt a turistákkal kapcsolatos ügyekben.

Vannak olyan kiegészítők is, amik speciálisan egy-egy utazási típussal függnek össze. Ilyen például az a kiegészítés, amely gépjármű segítségnyújtási kiegészítőt ajánl - ez nyilvánvalóan csak a gépkocsival kiutazó nyaralók számára opció, ám számukra kifejezetten hasznos. A strandolóknak vízi sport balesetekre és strandi lopásokra köthető külön kiegészítés, de utóbbi igénybe vehető téli sportok deszkáira is. Repülővel való közlekedéshez légi utasbiztosítás kiegészítést lehet kötni - ez járatkésés illetve poggyászkésés esetén térít, illetve segít megoldani a felmerülő problémákat. Poggyászbiztosításra pedig lehet kötni olyan kiegészítést, amely a nagy értékű elektronikus tárgyakat is biztosítja (digitális fényképezőgép, laptop, stb.), ezek ugyanis alapvetően nem tartoznak a biztosítható kategóriába.