Utazás repülővel: előnyök és gondok

Évről évre egyre többen szállnak repülőre, és ez nem csak az üzletemberekre igaz: mind a családok, mind az egyedül repülő fiatalok száma komolyan megugrott, tehát a repülés „luxusa” kezd mindenkihez eljutni.

Ennek igen egyszerű oka az, hogy léptékekkel gyorsabb, mint bármilyen más utazási forma, kényelmes, és az út során biztosan nem lopnak el semmit. Bár a halálozási arány egy repülőgépes balesetnél szinte 100 %, de sokkal kevesebb baleset történik velük, így repülés összesített halálozási aránya a legkevesebb mindenféle közlekedési eszköz közül - így biztonságos is. A legnagyobb hátránya az ár és a reptéri közlekedés szigorú szabályozása. Előbbivel nem tudunk mit csinálni, azonban utóbbira fel tudunk készülni.

Gyakorlati tippek repüléshez

A tévhitekkel ellentétben, nem kell a gép indulása előtt órákkal ott szobroznia reptéren, hiszen ha ezt a várakozási időt beleszámoljuk, akkor máris nem annyival gyorsabb, és nyilván nem ezért találták ki. Minden vállalat honlapján ott az információ, hogy mennyi idő van a becsekkolásra, bőven elég eme időpontra odaérkezni: ne stresszeljük túl, a repülés is csak egy utazási forma. Így órákat, idegsejteket, ráadásul pénzt is spórolhatunk, hiszen nem kell a reptéri, erőteljesen túlárazott butikokban vennünk egy kis innivalót, ha megszomjazunk.

A bepakolás is nagyon fontos: minden társaság meghatározza, hogy hány, mekkora, és milyen súlyú bőrönd/útitáska szállítása ingyenes, és ezeket érdemes maximálisan kihasználni (súlyból érdemes 20-30 dekával kevesebbet pakolni, nehogy megcsaljon minket az otthoni mérleg). Kézipoggyászunkba rakjuk az értékesebb elektronikai felszereléseket. Bár így lehet szét kell majd szednünk a gépre való feljutási során kötelező ellenőrzési aktuson, de a kézipoggyászok biztos nem keverednek el a szállítás során, vagyis a bennük lévő információ sem kerül idegen kezekbe. Minden poggyászra írjuk rá nevünket, kinti címünket, hogy könnyen utánunk tudják küldeni. Fontos megjegyezni, hogy a New York-i "terrortámadás" után kicsit megszigorodtak a repülési szabályok: 100ml több folyadékot nem lehet felvinni a gépre (legyen szó ásványvízről vagy akár arckrémről), és az éles tárgyakat is kitiltották gépekről (hegyező, késekés bicskák bármilyen formája, stb), hogy a tűz- és robbanásveszélyes anyagokat ne is említsük.

A kismamákra természetesen speciális szabályok vonatkoznak: nem kell átsétálniuk a fémérzékelő kapun, rajtuk illendő kézi vizsgálatot alkalmaznak. Repülni kíséret nélkül a terhesség 36. hétig (ikerterhesség esetén a 32.-ig) javasolt, de ha bármi baj lenne, a repülőgépek orvosai az ilyen helyzetekre is kaptak kiképzést. Gyerekek és családok számára is külön „akciók” vannak: család számára poggyászkedvezmény, gyermekmenük, ingyenes használható bébiétel-melegítők, cumisüvegek, gyerekülések. A bébiétel szállítása felülírja a 100ml-es határt, ebből szint bármennyit fel lehet hozni gépre, azzal a kitétellel, hogy az anyával megkóstoltatják az ételt, hogy tudják tényleg az van benne.

Ha megérkezünk, akkor érdemes a reptér által ajánlott taxi társaságot választani - vagy előre egyeztetett utat foglalni egy társasággal - ellenkező esetben igen magas számlát kaphatunk. De a legtöbb városban nem ördöngösség tömegközlekedéssel eljutni a kiválasztott szállodába - persze csak akkor, ha nincs sok csomagunk. Ha a poggyászunk nem érkezik meg, az nem azt jelenti, hogy el is tűnt, lehet csak nem fért fel a gépre vagy csak elkeveredett. Ilyenkor kérésünkre és bejelentésünkre azt utánunk küldik a megadott címre.

Utazása előtt ne felejtsen el megfelelő utasbiztosítást kötni, hogy külföldön is biztonságban tudja magát!