Utazások a pünkösdi hosszú hétvége alatt

Húsvét utáni ötvenedik napon a Biblia szerint eljött a szentlélek a földre, amit a modern egyház megalapításának ünnepeként tartanak számon - ezt nevezik pünkösdnek.

Mivel a húsvét egy változó, vagyis nem mindig fixen ugyanazon a napon lévő ünnep, ezért a pünkösd is azzá válik ,amely nem mellékesen munkaszüneti nap. Bár a 2011-es népszámlálásból kivilágít, hogy a vallásosság erőteljesen csökkenésben van Magyarországon, de az egyházi ünnepeket ennek ellenére mindenki kihasználja, hogy az így több napossá váló hétvégén kikapcsolódjunk. Az országhatár átlépéssel egybe kapcsolt nyaralások száma ilyenkor megnő, az utazási irodák pedig pünkösdi akciókkal próbálnak kedveskedni a várható tömegnek. De hova érdemes ilyenkor menni?

Lehetséges úti célok

Ha egyházi ünnepként kívánjuk megélni ezt az ünnepet, akkor viszonylag sok ajánlat szól Prága, Olaszország és Anglia mellett, ahol külön a hittel és a vallásossággal kapcsolatos programok játsszák a főszerepet a kikapcsolódáson túl. Ha csupán a közelben kívánunk maradni, abban az esetben a Csíksomlyói búcsút érdemes célba venni, amely majd minden utazási iroda ajánlatai közt megtalálható. A hirtelen jött melegre való tekintettel természetesen a horvát tengerpart is aktivizálta magát, az egzotikus kalandokra vágyóknak különösen jó áron ajánlják most Iránt (ahol nincsenek számottevő zavargások), de Szentpétervárt is meglepően sok utazási iroda és honlap ajánlja akciósan.

Bárhova is megyünk azonban, ne feledjük jó előre megtervezni a programot, bepakolni minden szükséges felszerelést, és megfelelő utasbiztosítást kötni. Utasbiztosítás nélkül ugyanis minden orvosi ellátást magunknak kellene állnunk, amelynek költsége könnyen elérheti a milliós nagyságot is - főleg ha az EU-n kívüli országba megyünk. Ha pedig az unión belül mozgunk, akkor utasbiztosításunk mellé ne felejtsük el kiváltani az ingyenes Európai Egészségbiztosítási Kártyát sem. Az utasbiztosítás nem csak egészségi állapotunk megromlásának anyagi fedezésére jó, de asszisztenciaszolgáltatással kombinálva például a nap 24 órájában segítséget kérhetünk, ha eltévednénk, jogsegély szolgáltatással pedig minden, esetlegesen fellépő jogi helyzetben számíthatunk a biztosítónk akár anyagi segítségére is.