Veszélyek egy utazás során - az oltások fontossága

A legtöbb ember vágyálmában szerepel egy egzotikus utazás, így nem csoda, hogy ha valaki összegyűjt annyi pénzt, akkor rá is szánja a fejét egy ilyen csoda-kalandra.

Csakhogy a vágyálmok általában túlzott pozitívumokkal tarkított illúziók, amik hajlamosak eltekinteni a negatívumoktól - mint például az egzotikus helyeken elkapható egzotikus vírusoktól és baktériumoktól. Ezek ellen természetesen van mód a védekezésre, csak időben fel kell rá készülni, nem szabad az utolsó percre hagyni.

Védőoltások biológiája

Majd minden ország utazási információi közt megtalálható, hogy milyen betegségekre lehet készülni, tehát mik ellen kell védőoltást kérni, mielőtt odaindulnánk. Nincs más dolgunk, mint felkeresni a háziorvosunkat, aki eldönti, hogy megkaphatjuk-e a védőoltásokat- nincs például kizáró allergia vagy hasonló - és elmondja hova kell mennünk értük. Azonban ez legalább másfél hónappal az utazás előtt legyen, ugyanis egyes oltásoknak hat hét is szükséges, amíg kifejlődik tőle az immunitás- más oltások pedig többszörös beoltást igényelnek. Arra is készüljünk fel, hogy az oltások nem olcsók, több tízezer forintot is elkérhetnek értük. Ne feledjünk utasbiztosítást sem kötni, ugyanis egyik védőoltás sem garantál 100 százalékos védettséget, a vírustörzsek pedig mutálódhatnak - ezért mindig fel kell készülni a legrosszabbra is. A kinti orvosi ellátás roppant drága, és ezek költségeit egy utasbiztosítás fedezi.